Absolute Kingdom Come

Absolute Kingdom Come kotelokuvitusDC julkaisi hiljattain uuden luksuspainoksen Mark Waidin ja Alex Rossin sarjakuvasta Kingdom Come, joka on suomennettu nimellä Valtakunta ja Voima (DC Spesiaalit 1-2, 4-5/2004 ja kovakantinen kokoelma vuonna 2005). Vaikka todennäköisesti Kingdom Come onkin jo tuttu useimmille Teris-faneille, se on kuitenkin yksi 90-luvun merkittävimmistä supersankarisarjakuvista ja omasta mielestäni yksi kaikkien aikojen parhaista Teräsmies-tarinoista, joten sananen asiasta lienee paikallaan. Siltä varalta, että jonkun muunkin tekisi mieli ostaa sama sarjakuva neljännen kerran.

Käsikirjoitus: Mark Waid
Kuvitus: Alex Ross
DC Comics, elokuu 2006, ISBN 1-4012-0768-5
340 sivua; 32,5 cm x 21,8 cm x 3,6 cm

Good Fellows / Bookplus / Amazon.com / Amazon.co.uk

Absolute Kingdom Come kansiTämä Absolute-painos tarjoaa sekä toistaiseksi parhaan esitystavan Rossin upealle maalatulle kuvitukselle sekä toistasataa sivua lisämateriaalia sarjakuvan teosta. Mukana on Rossin luonnoksia ja selvityksiä kaikista keskeisistä hahmoista, Waidin vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin ja paljon muuta. Kovakantisen kirjan kanssa tulee suojakotelo, jota varten Ross on maalannut uuden kuvituksen.

Reilu viikko sitten mainitsin Kingdom Comen mahdollisena esimerkkinä hyvästä supersankaritarinasta, joka käsittelee uskontoa. Ilmiselvästi Kingdom Come hyödyntää mytologista kuvastoa rinnastaessaan supersankarien välisen kamppailun Ilmestyskirjan tapahtumiin, mutta hieman epäselvempää on se, mitä Kingdom Come sanoo uskonnosta. Käsikirjoittaja Waid on tuonut esille hätkähdyttäviä uskonnollisia asenteita eräissä Oikeuden Puolustajat ja Ihmeneloset-sarjakuvissaan, koskien maanpäällisen elämän ja järjen arvoa, mutta Kingdom Comessa ei ole nähtävillä mitään niihin verrattavaa.

Tämän painoksen lisämateriaaleista käykin ilmi, että tarinan varsinainen isä on kuvittaja Ross, ja vaikka hän itse sattuukin olemaan pastorin poika, raamatullinen kuvasto ei kuulunut alkuperäiseen ideaan. Uskonto ei siis ole teoksen ytimessä, mutta tarinaa voi tietenkin halutessaan yrittää tulkita uskonnollisena allegoriana. Merkitystä voi hakea alkuperäisestä teemasta, uusien ja vanhojen sankarien välisestä konfliktista, jossa Teräsmies edustaa isähahmoa, joka ojentaa kurittomia lapsia. Itse näen enemmän merkitystä siinä, että supersankarit lopulta luopuvat moraalisen auktoriteetin asemasta — lakkaavat olemasta ”jumalia”.

Absolute Kingdom Come on saatavilla muun muassa Amazon.com:ista, Amazon.co.uk:sta sekä Bookplus.fi:stä, ja sitä kannattaa myös tiedustella sarjakuvan erikoiskaupoista kuten Fennica Comics ja Good Fellows.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *