SUCE: Levy 1 – Superman: The Movie

Superman – Ultimate Collector’s Editionin ensimmäinen levy sisältää vuoden 1978 Superman-elokuvan alkuperäisen teatteriversion. Lisämateriaaleina ovat kommenttiraita, jolla tuottajat Ilya Salkind ja Pierre Spengler kertovat elokuvan teosta, elokuvan alkuperäistrailerit sekä tulevan Justice League: Heroes -videopelin traileri.

Superman oli pitkään — vuosikymmenen tai kaksi, riippuen siitä, mitä mieltä on Tim Burtonin Batmanistä — supersankarifilmatisointien ehdoton huippu. Valitettavasti se kuitenkin on kaikkea muuta kuin täydellinen. Itse asiassa nykyään, kun hyviä supersankarielokuvia ilmestyy yhtä usein kuin neljännesvuosisata sitten ilmestyi supersankarielokuvia ylipäänsä, Supermaniä ei ihan huvikseen katsele. Ei tee mieli viettää kahta ja puolta tuntia elokuvaa katsellen ja sen jälkeen kahta ja puolta tuntia ajatellen: ”Että osaakin olla typerä loppu elokuvalla.”

Ehkä yleisin Teräsmieheen kohdistuva kritiikki on se, että hän on liian voimakas. Jos Teräsmies voi matkustaa ajassa taaksepäin ja muuttaa menneisyyttä, hän on todellakin liian voimakas. Se on yhdentekevää, pystyykö hän jonglööraamaan keilapalloilla vai planeetoilla. Pohjimmiltaan draamassa ei ole kyse siitä, mihin hahmot pystyvät, vaan mitä he valitsevat. Niin kauan kuin Teräsmies on kausaliteetin vanki, hän joutuu tekemään valintoja. Jos hän voi pelastaa Hackensackin New Jerseyssä ydintuholta ja sen jälkeen palata ajassa taaksepäin pelastamaan Lois Lanen samanaikaisesti — öh, kai te kaikki olette nähneet Supermanin ainakin kerran? — hänen ei tarvitse enää tehdä mitään valintoja. Aikamatkustuksestakin tietysti voi tehdä ja on tehty kiinnostavia, dramaattisia tarinoita, mutta Superman ei kuulu niihin.

Lisäksi tietenkin tapa, jolla Teräsmies matkustaa ajassa taaksepäin, on hirvittävän typerä: Hän lentää maapallon ympäri niin lujaa, että se alkaa pyöriä vastakkaiseen suuntaan, mikä saa ajan kulkemaan takaperin. Ja kyse ei ole siitä, että hän esimerkiksi lentäisi valoa nopeammin, jolloin maapallon pyörimissuunnan vaihtuminen olisi vain seurausta hänen kokemansa ajan suunnan muuttumisesta. Ajan kulkusuunta ei nimittäin muutu normaaliksi, kun Teräsmies lakkaa lentämästä, vaan palattuaan tarpeeksi kauas menneisyyteen hän joutuu lentämään hurjaa vauhtia maapallon ympäri taas toiseen suuntaan, jotta maapallon pyörimissuunta ja ajan kulkusuunta palaisivat oikeaksi! Ei tuo ole aikamatkustusta, tuo on katastrofaalisen ilmastonmuutoksen aiheuttamista.

Mutta oikeastaan jos aikamatkustusta ei käytettäisi elokuvassa niin typerästi, sen toteutustapa ei haittaisi niin paljon, tai ainakaan sen ei pitäisi haitata. Kyse on kuitenkin elokuvasta, jossa avaruusolento — joka sattuu olemaan täysin ihmisen näköinen — lentelee korjaamassa vääryyksiä sinipunakeltaisiin trikoisiin pukeutuneena. Toisin sanoen se rikkoo muutenkin tuntemamme todellisuuden lainalaisuuksia jossain määrin. Itse asiassa Superman on niinkin hyvä elokuva kuin se on juuri sen vuoksi, miten se lähestyy aiheensa mielikuvituksekkuutta. Toisin kuin esimerkiksi 60-luvun Batman-sarja, Superman ei lyö supersankarointia leikiksi. Mukana on camp-elementtejä Lex Luthorin konnajoukon muodossa, mutta se oikeastaan toimii vain kontrastina sille, kuinka vakavasti Teräsmies esitetään.

Erityisesti Christopher Reeven roolisuoritus Teräsmiehenä mahdollisti hahmon ottamisen vakavasti. Tähtinäyttelijän sijasta rooliin haluttiin tuntematon, joka olisi yleisön silmissä itse Teräsmies, eikä se yksi tyyppi esittämässä Teräsmiestä. Ja se onnistui. Reeve oli Teräsmies koko loppuelämänsä, senkin jälkeen kun hän halvaantui ratsastusonnettomuudessa. Eikä se johtunut vain trikoista. Hätkähdyttävä osoitus siitä on Supermanin kohtaus, jossa Clark Kent on Loisin asunnossa ja hetken aikaa ajattelee paljastavansa salaisuutensa. Hän riisuu lasinsa, hänen ryhtinsä muuttuu, ja hänen tilallaan seisoo Teräsmies. Hetki menee ohi, ja yhtä vähäeleisesti hän muuttuu takaisin Clark Kentiksi. Ilman trikoita, saati sitten erikoisefektejä. Se oli Christopher Reeve.

Kommenttiraidalla tuottajat Ilya Salkind ja Pierre Spengler kertovat elokuvan tekemisestä, mutta heidän näkökulmansa ei varsinaisesti sovellu kohtausspesifiseen selostukseen. Mukana on joitain kiinnostavia anekdootteja elokuvan tekijöistä ja näyttelijöistä, mutta Salkind käyttää suuren osan raidasta itsensä ja isänsä Alexander Salkindin työpanoksen puolustamiseen. Erityisen arka paikka hänelle on se, että heillä on kulissien takaisten pahisten maine — että he yrittivät tehdä elokuvasta 60-luvun Batman-sarjan kaltaisen hupailun, mikä johti välirikkoon päinvastaista halunneen Donnerin kanssa. Kommenttiraidalla Salkind kuitenkin vaikuttaa Teräsmiehen hahmon suurelta ystävältä, joka ennen kaikkea halusi tehdä hyvän Teräsmies-elokuvan, ja hän myös ymmärtää itseensä kohdistuneen kritiikin olevan yksi ilmenemismuoto fanien intohimosta elokuvaa kohtaan.

Kommenttiraidan seuraamista vaikeuttaa hieman se, että Salkindilla ja Spenglerillä on hyvin samanlaiset äänet ja samantapaiset eurooppalaiset aksentit, eikä mukana ole esimerkiksi puhujan nimen ilmoittavaa tekstitystä. Salkindin ja Spenglerin kommentit on äänitetty erikseen ja editoitu yhteen, joten kumpikin puhuu vuorollaan suhteellisen pitkinä otoksina, ja on aivan liian helppoa unohtaa, kumpi on äänessä.

Levyllä on muutama vaihtoehtoinen ääniraita elokuvalle. Kotiteattereille sopiva 5.1 Dolby Digital -raita on peräisin vuoden 2000 uudelleenjulkaisusta. Tällöin ääniraita masteroitiin uudestaan alusta loppuun, ja ääniefektit uusittiin lähes kokonaan. Ero alkuperäiseen versioon on joissain kohdissa merkittävä, joten levylle oli tarkoitus laittaa myös 2.0 Dolby Surround -versio alkuperäisestä ääniraidasta. Kuten mm. Superman Cinema on uutisoinut, näin ei kuitenkaan käynyt, ja 2.0 DS-raita on myöskin vuoden 2000 versio. Levyllä on kuitenkin lisäksi saksaksi dubattu monoraita, joka on tehty alkuperäisen ääniraidan pohjalta, joten eron uuden ja vanhan version välillä voi todeta sen avulla. Warner Bros. on järjestänyt USA:ssa ja Isossa-Britanniassa kokoelman ostaneille mahdollisuuden vaihdattaa virheellisen levyn korjattuun painokseen. Kuten olen aiemmin todennut, Warner Brothers Entertainment Finlandilla ei jostain syystä ole nettisivuja, mutta yritän jollain tavalla ottaa selville, tarjoutuuko vastaavaa mahdollisuutta myös suomalaisille kuluttajille.

Yksi vastaus artikkeliin ”SUCE: Levy 1 – Superman: The Movie

  1. Päivitysilmoitus: Man of Steel (ei spoilereita) | Teräsmies elää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *