Superman/Batman: Absolute Power TP

Superman/Batman: Absolute PowerSuperman/Batman: Absolute Power
Kirjoittaja: Jeph Loeb
Kuvittajat: Carlos Pacheco & Ivan Reis
Tussaaja: Jesús Merino
Värittäjä: Laura Martin
DC Comics, Marraskuu 2006, ISBN 1-4012-0714-6
128 sivua; 25,4 x 16,8 x 1 cm

Bookplus / Amazon.com / Amazon.co.uk

DC Comicsin sarjakuvissa on pitkä ”kuvitteellisten tarinoiden” perinne. Joskus tekijät haluavat asettaa hahmot totutuista poikkeaviin olosuhteisiin, ja tämä voi johtaa tapahtumasarjoihin joista on mahdotonta palata mihinkään hahmon status quota muistuttavaan tilanteeseen. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, jos tekijät ilmoittavat aluksi, että tarina on ”kuvitteellinen” – siispä seuraavassa numerossa kaikki on jälleen niin kuin ennenkin.

Alan Moore viittasi tähän käytäntöön ironisesti tarinassaan ”Mitä tapahtui tulevaisuuden miehelle?”:

Tämä tarina on kuvitteellinen. Eivätkö ne kaikki ole?

Mooren tarinassa heitettiin hyvästit kaikkien tuntemalle Teräsmiehelle ennen John Byrnen vuonna 1986 tekemiä uudistuksia. Teräsmiehen ura päättyi yhdellä mahdollisella tavalla – mutta kuka Alan Moore oli sanomaan, että se olisi ollut ainoa mahdollinen tapa? (Vastaus: Alan. Pirun. Moore.)

Myöhemmin DC lanseerasi ”kuvitteellisille tarinoille” uuden nimityksen, Elseworlds, ja ne siirrettiin pois normaalilehtien sivuilta omiin erikoisjulkaisuihinsa. Vastaavanlaisia tarinoita voi kuitenkin aina kertoa myös aikamatkailun ja rinnakkaistodellisuuksien kautta, kuten Jeph Loeb tekee ABSOLUTE POWERissa. Tarina alkaa siitä, kun salaperäinen kolmikko puuttuu historian kulkuun nappaamalla Kal-El-vauvan Jonathan ja Martha Kentin pellolle laskeutuneesta raketistaan sekä nuoren Bruce Waynen kadulta, jolla hänen vanhempansa on juuri ammuttu hänen silmiensä edessä. Samalla saavat surmansa Kentit sekä Waynejen tappaja aloittaen
pitkän listan tämän julkaisun ylimääräisistä ja ylenmääräisistä hengenlähdöistä.

Planeetan muut supersankarit järjestetään myös pois tieltä, ja kahden vuosikymmenen kuluttua tuloksena on uusi uljas maailma, jota veljekset Teräsmies ja Batman hallitsevat rautaisella kädellä kolmen ottovanhempansa opastuksessa. Lopulta kuitenkin Ihmenainen ja Setä Samulin johtamat Vapaustaistelijat nousevat kapinaan, ja yhteenoton seurauksena aikakone siirtää Teräsmiehen ja Batmanin toisenlaiseen rinnakkaismaailmaan.

Peilikuvamaailmat, joissa tuttujen hahmojen peruspiirteet kääntyvät päälaelleen, kuuluvat tietenkin spekulatiivisen fiktion klassisimpiin kliseisiin, ja ovat kätevä keino kiinnittää huomiota nimenomaan niihin peruspiirteisiin. Seikkailun aikana Teräsmies ja Batman kohtaavat lukuisia enemmän ja vähemmän tunnettujen DC-hahmojen rinnakkaisversioita, tappavat joitain niistä ja kuolevat itse useammankin kerran. Tarinassa tapahtuva jatkuva verenvuodatus tuntuu yksinkertaisesti väärältä. Tämä on tietenkin juonen tärkein jännite – jotain on vinksahtanut sijoiltaan, ja se täytyy saada oikaistua.

Valitettavasti tarinassa ei tapahdu juurikaan mitään muuta kiinnostavaa. Jeph Loeb ei ole kauhean huono kirjoittaja, muttei erityisen fiksu. Suomalaisissa DC Spesiaaleissa (2-5/2005) julkaistu Superman/Batmanin aloitustarina Yhteiskunnan viholliset oli viihdyttävä, koska se ei ottanut itseään kovin vakavasti. Se oli hölmö, mutta hauskalla tavalla hölmö. Absolute power on hölmö ja ankea. Ainoa ilonpilkahdus on loppu, jossa Yhteiskunnan vihollisissakin nähdyn tulevaisuuden Teräsmiehen harharetket päättyvät viittauksella tiettyyn paljon parempaan kuvitteelliseen tarinaan.

Kuvituksesta vastaa pääasiallisesti Carlos Pacheco, joka on varsin hyvässä vedossa. Hahmot ovat sulavia, kynänjälki tyylikästä ja tarinankerronta moitteetonta. Harmillista vain, että kaikki tämä on valjastettu niin epämiellyttävän tarinan palvelukseen. Ivan Reis avustaa kuvituksessa viimeisessä osassa, mutta suoritus on niin sujuva, että selatessani kirjan läpi muistin virkistykseksi (luin tämän alunperin hieman lähempänä julkaisuajankohtaa) en pannut merkille muutosta kuvituksen tyylissä tai laadussa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *