Ensimmäinen teaser trailer Batman v Superman: Dawn of Justicesta

Ja Man of Steeliä väitettiin synkäksi.

Loppujen lopuksi trailerit antoivat jokseenkin kattavan käsityksen Man of Steelin sävystä, mutta tässä tapauksessa toivon kyllä, että Dawn of Justicesta löytyy muitakin ulottuvuuksia kuin synkistely.

Erityisen mielenkiintoista tässä teaserissa on se, mitä on lainattu Frank Millerin Yön ritarista. Tietenkin siitä lähtien, kun tämän elokuvan tekemisestä ilmoitettiin, on ollut tiedossa, että Miller tulisi olemaan tärkeä vaikute, ja jo aiemmin nähdyt kuvat Batmanista ovat havainnollistaneet tätä. Yön ritarin sovittaminen Man of Steelin jatko-osaksi on kuitenkin mahdollista vain hyvin rajallisessa mielessä. Kuinka pitkälle tämän teaserin perusteella on menty?

Teaserin alussa kuulemme Teräsmiehestä puhuvia ääniä, joukossaan helposti tunnistettava astrofyysikko ja nörtti-ikoni Neil deGrasse Tyson sekä ilmeisesti Jesse Eisenberg roolihahmonaan Lex Luthorina. Yön ritarissa Miller käytti tv-kommentaattoreita näyttämään, miten ympäröivä maailma reagoi Batmanin paluuseen eläkkeeltä, mutta myös tuomaan tarinan tasolle todellisen maailman kritiikit Batmanin toiminnan oikeutuksista. Batman v Superman ilmeisesti käyttää samaa menetelmää Teräsmiehen ilmaantumisen seurausten kuvaamiseen, ja samalla tuodaan tarinan tasolle metatekstuaaliset huomiot Teräsmiehen messiaanisuudesta.

Teaserin toinen puolisko alkaa Jeremy Ironsin esittämän Alfredin puhuessa kameran ulkopuolelta siitä, kuinka raivo ja voimattomuuden tunne voivat tehdä hyvästä ihmisestä julman. Samalla näemme Bruce Waynen katselemassa Batmanin asua, jonka naamion piirteet näyttävät vihan vääristämiltä. Yön ritarissa Bruce ryhtyy jälleen Batmaniksi paitsi Gotham Cityn valtaansa jälleen ottaneen laittomuuden, myös sisäisen ”Pedon” äänen yllyttämänä. ”Peto” voi tarkoittaa Brucen itsetuhoisia ja sadistisia taipumuksia, tai vaihtoehtoisesti muinaista demonia, joka siirtyi häneen hirviömäisestä mutanttilepakosta, kun hän oli pudonnut lapsena maanalaiseen luolaan. Ohjaaja Zack Snyderin tulkinta saattaa olla lähempänä edellistä.

Seuraavaksi näemme sarjan otoksia, joista käy ilmi, miten pähee tyyppi Batman on, ja yhdessä niistä näemme Batmanin korkean rakennuksen huipulla kädessään kivääri, jossa on kiikaritähtäin. Yön ritarissa tuo kivääri esiintyy ikään kuin hämäyksenä, sillä tarinan alussa emme ole vielä aivan varmoja, kuinka pitkälle tulevaisuuden kovaotteinen Batman on valmis menemään. Näemme hänen kiipeävän yhdessä Gothamin kaksoistorneista ja tähtäilevän kiväärillä toisessa rakennuksessa liikkuvia miehiä, mutta todellisuudessa hän laukaiseekin kiväärillä nuoran, jota pitkin hän siirtyy toiseen rakennukseen. Tämä tappavan voiman uhka kuitenkin enteilee Batmanin siirtymistä kovempiin otteisiin myöhemmin tarinassa. Snyderin käsissä kuitenkin Teräsmiehestäkin on tullut jo tappaja, joten miten pitkälle hänen versionsa Batmanista on valmis menemään?

Lopussa Batman ja Teräsmies kohtaavat. Kuten Yön ritarissa, Batman on valmistautunut yhteenottoon robottimaisella haarniskalla. Hän kysyy Teräsmieheltä: ”Vuodatko verta?” Yön ritarin Batmanin ei tarvitse kysyä tällaista, koska hän on tuntenut Teräsmiehen vuosikymmeniä. Pitkän tarkkailun tuloksena hän tietää tarkalleen, mitä tarvitsee päihittääkseen Teräsmiehen. Elokuvan Batman ei ole ehkä ikinä aiemmin tavannutkaan Teräsmiestä. Onko hänellä mitään mahdollisuutta voittoon?

Toinen kysymys onkin sitten: miksi Batman haluaa päihittää Teräsmiehen? Yön ritarissa Teräsmies on militaristisen valtiokoneiston käsikassara. Hän edustaa aivotonta kuuliaisuutta yhteiskuntajärjestykselle, joka on tuhoamassa itse itsensä. Batman ei halua voittaa Teräsmiestä mistään muusta syystä kuin osoittaakseen, että hän pystyy siihen. Ottaen huomioon, minkälaiseen tilaan Teräsmiehen ja Yhdysvaltain armeijan välit jäivät Man of Steelin lopussa, Yön ritarin asetelmaa tuskin tullaan kovin uskollisesti toistamaan, mutta ehkäpä Batmanin motiivi vastustaa Teräsmiestä löytyy teaserin alkupuolelta. Jospa hän on vain erittäin vahvasti Maahan-muuttokriittinen?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *