SUCE: Levy 3 – Superman: The Movie ekstroja

Superman – Ultimate Collector’s Editionin kolmas levy sisältää kaksiosaisen dokumentin Superman-elokuvan teosta, dokumentin elokuvan erikoisefekteistä, restauroituja kohtauksia, koekuvauksia sekä ylimääräistä musiikkia.

Tämän levyn materiaali on ilmeisesti tuotettu vuoden 2000 DVD-julkaisua varten. Halvaantunut Reeve on yksi haastateltavista, ja ohjaaja Donner ylistää tähteään lausunnolla, joka sittemmin osoittautui virheelliseksi: Kun he tapasivat, Donner vakuuttui siitä, että Reeve pystyisi lentämään, ja Donner oli myös vakuuttunut siitä, että näkisi Reeven vielä kävelevän.

Levyn dokumentit sisältävät tekijöiden muisteloiden lisäksi kuvamateriaalia elokuvan teon ajoilta. Marlon Brando selittää maailman korkeimmin palkatun näyttelijän näkökulmaa ja Salkindit istuskelevat pöydän ääressä juonimassa Richard Donnerin pään menoksi. Tai näin voisi kuvitella. Kulissien takaisia tapahtumia ei erityisemmin kaunistella, vaan Donner, Mankiewicz ja muut saavat kertoa tulkintansa Donnerin erottamiseen johtaneista tapahtumista. Kovinkaan syvällisesti asiaa ei kuitenkaan selvitetä.

Ehkä vieläkin poikkeuksellisempaa avoimuutta osoittavat levyltä löytyvät koekuvauskatkelmat. Ymmärrettävistä syistä hylätyksi tulleiden näyttelijöiden koekuvauksia ei yleensä julkisuuteen päästetä, mutta ilmeisesti tässä vaiheessa aikaa on kulunut sen verran, että useat Lois Lanen ja Ursan roolia tavoitelleet näyttelijättäret ovat antaneet suostumuksensa suorituksiensa esittämiseen. Loisina nähdään mm. 90-luvun Tom Clancy -filmatisoinneissa Cathy Ryania esittänyt Anne Archer ja West Wingin presidentin rouva, Stockard Channing. Teräsmieheksi pyrkijöistä nähdään vain lyhyitä katkelmia dokumentin lomassa, mutta Reeven koe-esiintymisistä nähdään kaksi kokonaista kohtausta. Reeven täydellinen sopivuus rooliin oli selvästi nähtävillä, kunhan vain ei kiinnittänyt huomiota hätäisesti kyhätyn Teräsmies-asun kainaloihin muodostuneita jättimäisiä hikiläikkiä.

Erikoisefektidokumentti on mielenkiintoinen katsaus siihen, kuinka mielikuvituksesta tehtiin totta ennen tietokoneistettua kuvankäsittelyä. Itse asiassa monet nykyajan tietokonetehosteet näyttävät edelleen vähemmän uskottavilta kuin lasilevylle maalatut maisemat, joilla Supermanissä luotiin mm. suurin osa Yksinäisyyden linnakkeesta. Varsin kiehtova on myös teknologia, jonka avulla ”lentävän” Christopher Reeven taakse pystyttiin heijastamaan tausta hänen edessään olevasta projektorista, ilman että kuva kuitenkaan näkyisi hänen päällään — ja samalla teknologialla myös luotiin kryptonilaisten valkohehkuinen vaatetus!

Suurin osa restauroiduista kohtauksista on mukana myös myös kakkoslevyn laajennetussa versiossa elokuvasta, mutta jostain syystä yli jäi vielä elokuvan loppuun sijoittuva kohtaus, jossa Teräsmies palaa nappaamaan Luthorin, sekä siihen liittyvä toinen kohtaus, joka tapahtuu hieman aiemmin elokuvan juonessa. Ylimääräisissä musiikeissa on mm. muutama erilainen versio tunnusmusiikista sekä pop-versio ”Can You Read My Mind”-kappaleesta. Mikä tarkoittaa, että Margot Kidderin puhe-esityksen säestykseen on lisätty rumpukomppi ja diskosyntsa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *