SUCE: Levy 6 – Superman II: The Richard Donner Cut

Superman – Ultimate Collector’s Editionin kuudes levy sisältää Richard Donnerin version Superman II:sta. Lisämateriaaleina ovat Donnerin johdanto elokuvaan, kommenttiraita, jolla ohjaaja Richard Donner ja luova konsultti Tom Mankiewicz kertovat elokuvan teosta, Donnerin version restauroimisesta kertova dokumentti, poistettuja kohtauksia sekä Justice League: Heroes -videopelin traileri.

Kun Superman: The Movie osoittautui suurmenestykseksi, oli aika palata Superman II:n pariin. Kahta elokuvaa oli tehty samanaikaisesti, mutta jatko-osan kuvaukset jäivät kesken, kun ensimmäinen osa piti kiirehtiä elokuvateattereihin. Kuten on jo todettu, Richard Donner ei palannutkaan viimeistelemään työtä. Richard Lester ohjasi puuttuvan materiaalin, jonka määrä vain kasvoi, kun Marlon Brandon rooli Jor-Elinä leikattiin pois kustannussyistä.

Melkein kolme vuosikymmentä myöhemmin Donnerin alkuperäinen visio on saatettu elokuvan muotoon — ainakin melkein. Juonen yhtenäisyyden saavuttamiseksi on jouduttu käyttämään jonkin verran Lesterin materiaalia, viimeistelemättömiä tehostekohtauksia on täydennetty tietokonetekniikalla ja yksi keskeinen kohtaus on luotu kokonaan Christopher Reeven ja Margot Kidderin koekuvausten materiaalista. Tätä yhtä kohtausta lukuunottamatta Donnerin versio näyttää täysin ”oikealta” elokuvalta, vaikka kerronta onkin välillä hätäilevää.

Mukana olevasta Lesterin materiaalista on karsittu pois suurin osa komediallisuudesta. Huumoriton elokuva ei tietenkään ole, koska Loisin ja Clarkin väliset sekä Luthorin kohtaukset ovat aivan yhtä vitsikkäitä kuin ensimmäisessä elokuvassakin. Eniten muutokset vaikuttavat kryptonilaisiin rikollisiin, jotka ovat juuri niin totisia ja uhkaavia kuin heidän olisi aina pitänytkin olla. Valitettavasti samalla suurin osa heidän tihutöitään kuvaavista kohtauksista on poistettu, ja tilalle on saatu ainoastaan yksi lyhyt kohtaus, jossa kryptonilaiset tuhoavat Washington-monumentin, sekä laajennettu versio hyökkäyksestä Valkoiseen taloon.

Marlon Brandon palauttaminen Yksinäisyyden linnakkeen kohtauksiin on merkittävin muutos elokuvaan. Sen lisäksi, että tämän ansiosta nähdään hieman lisää Luthoria, Teräsmiehen voimien palautuminen selittyy hieman paremmin. Kyseessä on edelleenkin räikeä deus ex machina, mutta nyt sentään kyseisen jumalan vuorovaikutus poikansa voidaan nähdä ja tuntea.

Donnerin ja Mankiewiczin kommenttiraita on taltioitu monta vuotta ensimmäisen elokuvan kommenttiraidan jälkeen, joten dementia tekee tepposet herroille ja monet anekdootit kuullaan toistamiseen. On kuitenkin mielenkiintoista kuulla, minkälaisen tarinakaaren he olivat suunnitelleet elokuville. Mankiewiczin uskonnollinen allegoria on ehkä hieman sekava, mutta hän on kyllä aivan oikeassa, että Superman II:n teatteriversio tuhosi elokuvien alkuperäisen idean täysin.

Dokumentti kuvaa lyhyesti, miten Michael Thaun työryhmä loi elokuvan uuden version. Aivan kaikkea Donnerin kuvaamaa materiaalia he eivät kuitenkaan käyttäneet. DVD:ltä löytyvät poistetut kohtaukset eivät ilmeisesti olisi sopineet elokuvan rytmiin. Mitään juonen kannalta oleellista niissä ei suinkaan ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *