Man of Steelin kolmas traileri

Man of Steelin teaser-traileri esitteli elokuvan sävyä (melankolinen), ensimmäinen varsinainen traileri paljasti, miten hahmoa lähestytään (outo vierailija toiselta planeetalta, jonka on salattava olemassaolonsa), ja nyt kolmas traileri kertoo meille jotain elokuvan juonesta.

Käyn läpi trailerin, ja katson mitä siitä voi päätellä. Jos ette halua tietää elokuvasta liikaa siinä vaiheessa, kun menette katsomaan sen, ei varmaankaan kannata lukea tätä ollenkaan, mutta varsinaisten spoilerien välttämiseksi aion pitäytyä vain asioissa, jotka ovat tulleet esille tässä tai sitä edeltäneissä trailereissa.

Sisältää spoilerin: Okei, kommentoin myös vähän spoilerimateriaalia Näytä

0:00-0:06 — Jor-El (Russell Crowe) katselee tuhoisaa ilmataistelua. Onko elokuvassa Kryptonin tuho jonkin konfliktin seurausta, eikä luonnonkatastrofi? Perinteisesti Jor-El on ollut Kassandra, joka näkee tulevasta tuhosta ennusmerkkejä, joita kukaan muu ei havaitse, ennen kuin on myöhäistä. Tällaisia ennusmerkkejä on aika vaikea olla huomaamatta, joten onko Jor-Elin osuus tässä tapauksessa hieman erilainen?

Sisältää spoilerin Näytä

0:06-0:08 — Sudenkorentomainen lentolaite (vai jättimäinen Kryptonilainen sudenkorento?) kiitää vuoristossa oudon taivaan alla. Näyttää siltä, kuin taivaalla olisi kaksi kuuta, joista toinen on hajonnut sirpaleiksi. Ennusmerkki, jota on vaikea olla huomaamatta?

Lentolaitteesta ja eteerisestä pianomusiikista tulee valitettavasti mieleen ikävästi flopanneen John Carterin teaser-traileri ja siinä käytetty Peter Gabrielin versio My Body Is a Cagesta. Toivottavasti tämä ei ole mikään ennusmerkki…

0:08-0:27 — Jor-El ja Lara lähettävät vastasyntyneen Kal-Elin kohti Maata. Lara pelkää, että lasta kohdellaan hylkiönä, ja hänet tapetaan, mutta Jor-El osaa ennakoida lapsen saamat supervoimat: hänestä tulee heille jumala. Ei mitään turhaa nöyryyttä.

Huomatkaa, että Jor-Elillä on päällystakkinsa alla samanlainen puku, jota Teräsmies tulee käyttämään: S-merkki, sama pintatekstuuri, samat murretut värisävyt.

0:33-0:44 — Nuori Clark temmeltää idyllisessä maalaismaisemassa, yllään farkut, valkoinen T-paita ja pyykkipojilla harteilleen kiinnitetty punainen liina viittana. Tältä tietysti näyttää lapsi, joka leikkii supersankaria — mutta kuka Clark teeskenteli olevansa, kun kerran supersankareita ei ollut vielä olemassa, ennen kuin hänestä tuli Teräsmies? Se on ehkä joutava kysymys, mutta ehkä ei sittenkään. Jor-El esittää kysymyksen: mitä jos lapsi haluaisi olla jotain muuta, kuin mitä yhteiskunta hänelle on tarkoittanut? Kuka Clark halusi olla lapsena?

Grant Morrisonin Action Comicsissa — jossa sattumoisin Teräsmies aloittaa uransa ilman kryptonilaista asuaan, käyttäen yksinkertaisesti farkkuja, t-paitaa ja viittaa — alkuaikojen Teräsmies on lainsuojaton sorrettujen puolustaja. Robin Hood voisi olla sopiva roolimalli, varsinkin kun Teräsmiehen molempien isien esittäjät ovat näytelleet Robin Hoodia merkittävissä elokuvaversioissa.

Huomatkaa myös kuva perhosesta ketjussa. Hyvin erikoinen kuva-aihe. Onko perhonen elossa? Pyrähtääkö se vielä lentoon tuosta? Ketjusta vapautuminen on tietenkin ikoninen Teräsmies-kuva, joka on myös innoittanut elokuvan ensi-illan aikoihin alkavan uuden Teräsmies-lehden, Superman Unchainedin nimen.

0:48-0:56 — Nuori Clark pelastaa bussillisen koululaisia hukkumasta jokeen. Yhden pelastetun pojan äiti kertoo, että poika näki, mitä Clark teki. Tätä tuskin on tarkoitettu uhkaukseksi, mutta kuten edellisestä trailerista kävi ilmi, käyttäessään voimiaan Clark on vaarassa paljastua, ja hänen vanhempansa haluaisivat suojella häntä siltä. Tämä on (toistaiseksi) yksi kohutuimmista ratkaisuista Man of Steelin tulkinnassa Teräsmiehen alkuperästä.

Jonathan ja Martha eivät olleet mutkaton, hyväsydäminen pariskunta, joka kasvatti Clarkista epäitsekkään maailmanpelastajan, vaan heillä oli edessään vaikea ongelma. Kukaan muu maailmassa ei pysty samaan kuin Clark, ja siksi myös kukaan maailmassa ei joutuisi samanlaiseksi maalitauluksi, jos se paljastuisi. Jonathan ja Martha eivät halua uhrata ainoaa poikaansa sen enempää kuin Jor-El ja Lara: he haluavat tehdä sen, mikä on heidän lapselleen parhaaksi.

0:57-1:07 — Ensinnäkin: aika iso alus yhden vauvan kuljettamiseen. Toisekseen: miten Jonathan edes sai sen siirrettyä piiloon?

Jonathanin kommentti, että Clark on vastaus kysymykseen, olemmeko yksin maailmankaikkeudessa, on peräisin Mark Waidin Birthright-minisarjasta, kuten myös toinen repliikki trailerin lopussa. Luultavasti elokuvassa on enemmänkin vaikutteita Birthrightista.

Huomatkaa leikkeet seinällä Jonathanin takana. Kuten John Byrnen Man of Steelissä, Clarkin vanhemmat keräävät lehdistä mainintoja poikansa salaisista urotöistä.

1:08-01:20 — Clark liftaa pohjoisnavalle? Vakavasti ottaen, minulle tulee mieleen tästä Taistelija, jossa väärinymmärretty John Rambo elää kulkurina ja ajautuu väkivaltaiseen konfliktiin ahdasmielisten viranomaisten kanssa.

Mikä on tuo jättimäinen rakennelma luolassa? Onko maapallolla toinenkin kryptonilainen alus, Clarkin raketin lisäksi? Ehkäpä Jor-El tiesi Maasta, ja tiesi että kryptonilasta pidettäisiin täällä jumalana, siksi että Maahan oli laskeutunut kryptonilainen alus jo kauan sitten…?

1:20-1:33 — Lois Lane jäljittää Clarkia. Tämä versio Clarkista ei selvästikään oivaltanut, että tulevan supersankarin olisi hyvä ryhtyä toimittajaksi, koska silloin saa aina ensimmäisenä tiedon hätätilanteista, ja pääsee ensimmäisenä paikalle auttamaan (etu, joka on kaventunut olemattomiin Internetin ja puhelinsovellusten myötä). Itse asiassa näyttää siltä, että hän ei erityisemmin hakeudu tilanteisiin, joissa voi käyttää kykyjään, vaan hän vain ajautuu niihin tahtomattaan. Muuttuuko tämä, kun hän löytää Yksinäisyyden linnakkeensa? Riittääkö siihen, että hän saa ylleen kryptonilaisen asun, jolla hän voi salata henkilöllisyytensä, vai tuleeko asiaan liittymään muutakin?

1:33-2:04 — Jor-Elin sanat tässä pohjautuvat Grant Morrisonin All-Star Supermaniin. Tämä hieman selventää sitä, mitä Jor-El tarkoitti sanoessaan, että hänen poikansa olisi kuin jumala. Ei kaikkivoipa olento, jota palvotaan, vaan ideaali, jota pyritään jäljittelemään.

Huomatkaa, kuinka lumi ja kivet liikkuvat Teräsmiehen käden ympärillä, ennen kuin hän nousee lentoon. John Byrne selitteli Teräsmiehen lentokykyä (ja sitä, miten hän voi kannatella jättimäisiä esineitä, kuten valtamerilaivoja, ilman että ne hajoavat hänen käsiinsä) psykokinesialla, ja tämä on ehkä hienovarainen viittaus siihen.

2:06-2:07 — Teräsmies lentää jonkin mustekalamaisen olennon tai laitteen läpi. Lentokone putoaa pikkukaupungin kadulle.

2:07-2:08 — Hahmo putoaa lentolaitteen kyytiin. Tämä ehkä edeltää trailerin alussa nähtyä otosta lentolaitteesta.

2:08-2:10 — Teräsmies on jonkinlaisen voimakkaan säteen keskellä. Loistavasti leikattu musiikissa korostuvan perkussion mukaisesti.

Sisältää spoilerin Näytä

2:11 — Avaruusalus laskeutuu maatalon pihalle. Ovatko kryptonilaiset jäljittäneet Kal-Elin raketin Kentien kotitilalle?

2:12 — Zodia pidätellään. Hänen edessään ei seiso Jor-El, mutta olisiko se Lara? Repliikki ei välttämättä kuitenkaan ole tuosta kohtauksesta.

2:12-2:13 — Armeija uhkaa Teräsmiestä. Tämä on rinnastettu Zodin repliikkiin, mutta Zod tuskin kuitenkaan viittasi Maan sotilasvoimien aiheuttamaan uhkaan Kal-Elille, vaan ehkäpä itseensä. Vai johonkin muuhun?

2:14 — Avaruusalus leijuu suurkaupungin yllä — Metropolisin?

2:15 — Zod ja kumppanit ovat kahlittuina, mutta toisin kuin edeltävä otos, tämä on luultavasti Kryptonilta. Zodin joukoilla on samanlaiset asut kuin Teräsmiehellä, mutta ilman pienintäkään värin pilkahdusta. Edelliseen Zodin repliikkiin yhdistettynä tämä antaa ymmärtää, että Zod aikoo etsiä Kal-Elin. Richard Donnerin Supermanissa Zod vannoi kostavansa Jor-Elille tai hänen jälkeläisilleen. Mikä tekee nyt Kal-Elistä niin erityisen, että Zod haluaa nimenomaan etsiä käsiinsä hänet?

Sisältää spoilerin Näytä

2:15-2:16 — Jokin syöksyy pikkukaupungin taivaalta kohti haarniskoitua naista (Faora?). Amerikkalaisen täsmäpommin videokuvaa?

2:18-2:19 — Meteorimaisia kohteita sataa suurkaupungin rakennuksia päin. Huomatkaa LexCorpin sinipunavalkoinen logo.

2:19 — Haarniskoitu hahmo liekkien keskellä. Zod taisteluasussaan?

2:20-2:24 — Hävittäjät lentävät pellon yllä. Kohti Smallvilleä? Clark ja Martha hätääntyneen väkijoukon keskellä. He kääntyvät katsomaan ylöspäin. Kohti lähestyviä hävittäjiä? Hävittäjät hyökkäävät Teräsmiehen kimppuun, ja Teräsmies päätyy armeijan vangiksi. Jonathanin ja Marthan pelot toteutuvat.

2:24-2:25 — Teräsmies pelastaa putovan hahmon sinisen salamoinnin keskellä. Metropolisin yllä leijuvasta aluksesta sinkoutuu sininen säde alaspäin. Luultavasti sama, jonka keskellä Teräsmies nähtiin aiemmin trailerissa.

2:26 — Lara ja kryptonilainen panssari. Jor-Elin panssari, vai se, joka lähtee Kal-Elin mukaan?

2:26 — ”Myöhästyinkö Twilightin koekuvauksista? Olen ollut liftaamassa pohjoisnavalle viimeiset viisi vuotta.”

2:28 — Teräsmies ja taisteluasuinen kryptonilainen kohtaavat Metropolisin yllä. The Matrix Revolutionsista on kymmenen vuotta. Mahtaako kukaan enää muistaa, kuinka korkealle se asetti riman lentävien superolentojen nyrkkitappeluissa?

2:28-2:29 — Alus räjähtää Kryptonin taistelussa. Sen jälkeen jotain vaikeasti hahmotettavaa. Kryptonin tuho?

2:30-2:34 — Teräsmies lentää täyttä vauhtia kallioisen maiseman yllä. Jos hän on lentämässä pelastamaan Lois Lanea maanjäristykseltä, ja epäonnistuttuaan hän kääntää aikaa taaksepäin pyörittämällä maapalloa takaperin, minä en ala mitään.

2:35-2:47 — Jos Lois Lane saa Teräsmiehen ensimmäisen haastattelun vain sen ansiosta, että Teräsmies sattuu olemaan armeijan vankina, se hieman vie hohtoa tuosta saavutuksesta. Tässä on se toinen laina Mark Waidin Birthrightista. Itse pidän enemmän siitä yksinkertaisesta tulkinnasta, että S-merkki on Elin suvun vaakuna, mutta nämä eivät tietenkään ole toisensa poissulkevia. Jor-El ainakin käyttää merkkiä vaakunan tapaan näissä trailereissa.

Veikkaan muuten, että elokuvassa Loisin ehdotus ei oikeasti keskeydy. Kun trailerissa leikataan toiseen kuvakulmaan, jossa Teräsmies kääntää päätään, Lois ei näytä siltä, että häneltä olisi jäänyt jotain kesken. Ovelalla editoinnilla on vain korostettu sitä, että päähenkilön nimeä ei sanota kertaakaan. Olisi tietenkin turha teeskennellä, että tällä elokuvalla ei ole valmista yleisöä sen takia, kuka sen päähenkilö on, mutta sillä on tietty symbolinen merkitys, että elokuvan nimi on Man of Steel, ja että päähenkilön tunnetumpaa nimeä ei hödynnetä.

Christopher Nolanin Batman Begins oli hyvä elokuva, ja se menestyi hyvin lippuluukulla. Yön ritari sen sijaan oli loistava elokuva, ja sen menestys oli ilmiömäinen. Syy siihen, Heath Ledgerin ilmiömäinen roolisuoritus pois lukien, oli se, että se oli ensisijaisesti hyvä elokuva, ja vasta sen jälkeen Batman-elokuva. Ja sen nimi oli suunniteltu välittämään tämä viesti. Man of Steel pyrkii nimellään ja trailereillaan viestimään samaa. Unohetaan hetkeksi, että tämä on elokuva Teräsmiehestä, jota pidetään tylsänä ja vanhanaikaisena hahmona. Tämä tulee ensisijaisesti olemaan hyvä elokuva.

2:47-2:49 — Mutta sitten kun Teris lyö pahista oikein kovaa niin jokainen isku on pieni räjähdys! POW! POW! Tämähän on kuitenkin Zack Snyder -elokuva.

Sisältää spoilerin: Muita huomioita Näytä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *