SUCE: Levy 12 – Look, Up in the Sky! The Amazing Story of Superman

Superman – Ultimate Collector’s Editionin kahdestoista levy sisältää Teräsmiehen historiasta kertovan dokumentin Look, Up in the Sky! The Amazing Story of Superman

Bryan Singerin tuottama ja Kevin Burnsin ohjaama dokumentti on kelvollinen johdatus Teräsmiehen historiaan, alkaen Siegelin ja Shusterin Reign of the Superman -sarjakuvasta ja päättyen Singerin Superman Returnsiin. Käsittely on melko pinnallista, jotta koko aikajänne saataisiin sopimaan tuntiin ja 50 minuuttiin. Jonkin verran tarkemman käsityksen Teräsmiehen alkuvaiheista voi saada esimerkiksi tämän sivuston Historia-jutusta. Moni tuskin kuitenkaan on tietoinen aivan kaikista Teräsmiehen vaiheista, joten tämä dokumentti auttaa aukkojen täyttämisessä.

Suurin osa dokumentista käsittelee Teräsmiehen vaiheita elokuvissa ja televisiossa. Sarjakuvamaailmaan palataan ainoastaan kaikkein merkittävimpien käänteiden kohdalla, kuten esimerkiksi Teräsmiehen ”perheen” kehittyminen Terästyttöineen ja Teräslemmikkeineen sekä tietenkin Teräsmiehen kuolema 90-luvun alussa. Eniten aikaa omistetaan George Reevesin tähdittämälle Adventures of Superman -sarjalle, Superman: The Movielle, Smallville-sarjalle sekä tietenkin Singerin Superman Returnsille. Samalla myös käsitellään Reevesin ja Reeven tragedioita, jotka synnyttivät myytin Teräsmiehen kirouksesta.

Dokumentissa haastatellaan lukuisia Teräsmiehen eri tulkinnoissa osallisina olleita. Elokuvantekijöiden ja näyttelijöiden lisäksi mukana on myös kiitettävästi sarjakuvapuolen väkeä, mm. DC:n päätoimittaja Paul Levitz, Teräsmies-nimikkeiden pitkäaikainen toimittaja Mike Carlin sekä Synnynoikeus-sarjan kirjoittaja Mark Waid. Fanin ominaisuudessa nähdään KISSin Gene Simmons, Babylon 5:n Bill Mumy ja Tähtien sodan Mark Hamill.

Teräsmiehen hahmoa yritetään jonkin verran tulkita ja analysoida syitä hahmon suosion vaihteluihin vuosien varrella. Yhteydet juutalaiskristilliseen mytologiaan mainitaan muutamaan otteeseen, mutta asiaa ei liiemmin pohdita. Kaiken kaikkiaan dokumentin katsottuaan voi kuvitella tietävänsä Teräsmiehestä kaiken, ymmärtämättä kuitenkaan mitään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *